top of page
  • Forfatters billedeMorten Rudolph Olesen

CRAWL - keep it simple!De fleste triatleter vil være enige i at svømningen er den største udfordring for dem i træning og under konkurrencen. Men hvorfor?

Det er der mange gode og mindre gode grunde til, og jeg oplever ofte at vejen til at blive en bedre og mere selvsikker svømmer, bliver gjort alt for indviklet.3 typiske fejl

1. at fokusere på komplicerede øvelser

2. for lidt tid i vandet

3. for lidt/dårlig feedback


Min erfaring som træner er, at mange undervisere fokusere på for komplekse øvelser, som på ingen måde kan overføres til crawl. Specielt ikke for atleter, som ikke har en basal kropsfornemmelse og forståelse.

Kropsfornemmelse i vandet er en af de vigtigste elementer at mestre. Flydeøvelser, vejrtrækningsøvelser m.m kan alt sammen hjælpe på det. Ikke øvelser for et bedre "catch" ( sculling m.m ) 1-arm crawl, roationsvøelser og andre avancerede tekniske øvelser. First things first!!


Progression af øvelser

Afhængig af ens udgangspunkt bør rækkefølgen og prioriteringen af øvelser se nogenlunde sådan ud


1. Flydeøvelser

2. Vejrtrækningsøvelser

3. Benspark

4. Koordination af under og overkrop

5. Rotation

6. Catch- øvelser m.m


Vær tålmodig og realistisk

At lære at crawle tager for de fleste tid, og som med alt andet må man investere noget tid i det hvis man vil blive bedre. Svømning 1 gang pr. uge kommer IKKE til at rykke dig synderligt meget. Din krop og hjerne har brug for at blive stimuleret ofte, hvis det skal sidde på rygraden, og ikke være en kamp hver gang.

Derudover er det vigtigt at følge ovenstående progression. Vi er alle forskellige, og nogle skal måske bruge 3 mdr udelukkende på flydeøvelser og vejrtrækningsøvelser, før det giver mening at tænke teknik. Så vær tålmodig når du går igang, og indstil dig på det tager tid. Og selvom jeg ved det er fristende at prøve at springe et par trin over og træne teknik som "alle de andre", så gør dig selv en tjeneste at fokuser på det basale først.Få noget feedback

Det er som regel en ret god investering at få noget hjælp i starten. Enten af en svømmetræner eller på et hold. Det vigtigste er at få noget kvalitativ feedback, så du ikke indlærer nogle forkerte bevægmønstre, som ender i dårlige vaner, som kan være meget svære at slippe af med.

En rigtig god ide er at få noget videofeedback, så du har en ide om hvordan du bevæger dig, og hvilke områder du bør arbejde på. For de fleste er det en kæmpe øjenåbner at se sig selv svømme!


53 visninger0 kommentarer

Comentários


bottom of page